Ljudet i IMAX

Ljudet i IMAX

Att gå på bio har alltid varit en mäktig upplevelse, då man har kunnat se filmer på stora duken och lyssnat på filmer i vad som hittills varit den bästa formen av surroundljud. Nu finns dock en helt ny standard när det gäller biofilmer, och den standarden heter IMAX.

IMAX är egentligen ett filmprojektionssystem, som gör det möjligt att se filmer på mycket större dukar med mycket bättre kvalitet än med vanliga projektionssystem. Detta projektionssystem har funnits i Sverige ganska länge, då Cosmonova på Naturhistoriska Riksmuseet använder sig av tekniken, men IMAX har fått mer uppmärksamhet i media i samband med att den nya filmstaden i nybyggda Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm invigdes. Här kan biobesökare se nya storfilmer som Star Wars: The Force Awakens på en skärm så stor och med 3D-teknik så avancerad att det känns som om man faktiskt befinner sig i filmen. Som grädde på moset byggs salongerna på ett särskilt sätt för att akustiken ska vara optimal, och skapa det bästa bioljudet någonsin.1280px-IMAX_camera_1

Det är byggföretaget Tyréns som står bakom den akustiska lösningen i biosalongerna, och de har utvecklat dessa lösningar själva. Det innefattar bland annat att golvet byggs av färdiggjutna betongplattor, istället för att det gjuts på plats. Detta skapar en bättre ljudisolering mellan salongerna. Man har också använt diffusorpaneler på väggarna, vilket är unikt för dessa salonger. Diffusorerna sprider det ljud som studsar mot väggarna, vilket ger en djupare klang och skapar känslan av att rummet är större än vad det faktiskt är. Detta bidrar med andra ord till upplevelsen att man befinner sig inuti filmen. Att man tidigare inte har använt diffusorpaneler i biosalonger beror på att de är mycket dyra – det kostar tusentals kronor per kvadratmeter att sätta upp difusorer. Den enda anledningen till att det var möjligt i IMAX-salongerna var att Tyréns räknade fram en konstruktion med billiga träreglar som optimerar effekten. Resultatet blir en upplevelse utöver det vanliga, både auditivt och visuellt.

 

Taggar /