Wireless speaker on a table

Wireless speaker on a table

Högtalare på resan

Allt vi behöver för att kunna lyssna på musik med riktigt bra återgivning ryms idag i ett mindre handbagage. Stora musikupplevelser och trivsamt bakgrundsljud är alltså något som numera kan följa med oss vart vi än beger oss. Särskilt när det gäller högtalare har utvecklingen gått snabbt på senare år och du kan idag hitta riktigt bra modeller som tar liten plats i packningen. I den här texten kommer vi att skriva om vilka olika alternativ du har, om du vill packa ner ett par riktigt bra högtalare i bagaget.

Många olika lösningar

Prislappen bestämmer kvaliteten på högtalaren, det är en gammal sanning som gäller än idag. När man talar om kvalitet i sammanhanget är det dock inte bara återgivningen av musiken som avses utan även formfaktorn och de tekniska funktionerna spelar in. Om du har högtalare med Bluetooth behöver du inte tänka på sladdar. Det man kallar för aktiva högtalare har inbyggd förstärkare och kan kopplas direkt till en mobiltelefon eller en annan musikkälla. Datorhögtalare är högtalare som du kan driva genom datorn, där behövs ingen förstärkare överhuvudtaget. Bäst ljud får du dock om du har en separat förstärkare och två stereohögtalare samt kablar som binder samman enheterna.

Högtalare till mobilen

Idag kan man få plats med ett helt musikbibliotek i sin smartphone. Telefoner har även inbyggda högtalare som gör att man kan spela låtar med dem på lite högre volym. Men det brukar inte låta särskilt bra. Det finns även smidiga högtalare som är gjorda för att man ska kunna placera sin telefon i dem, utan sladd. Det förbättrar ljudet, speciellt basåtergivningen, och högtalarna har ofta ett tilltalande utseende. Ett par små så kallade ”bookshelf speakers” med separat förstärkare ger dock i regel ännu bättre ljudåtergivning och kan även användas om du vill förbättra ljudet från till exempel en TV på ett hotellrum.