Kommer Oculus Rift att revolutionera surroundljudet?

Kommer Oculus Rift att revolutionera surroundljudet?

Att skapa ett riktigt bra surroundljud kräver bra högtalare. Både storlek och antal högtalare har en stor inverkan på slutresultatet. Att ljudisolera och ha akustiken i åtanke är minst lika viktigt som bra högtalare. Ett billigt surroundljud och en billig ljudanläggning kan låta helt fantastiskt i ett rum där man behandlat akustiken. Samma gäller åt andra hållet – dyra ljudanläggningar kan låta dåligt i ett rum där akustiken inte har funnits i åtanke.

 

Hur placerar man ut ljudet?
Ett surroundljud innebär att man har ljud ifrån alla håll. Alltså, högtalare placeras ut i en 360 graders radie runt om i rummet. Vilken sorts effekt man har på högtalarna kan också vara viktigt att tänka på. Högre bas är exempelvis bättre att placera i den bakre delen av rummet än i den främre. För att lära sig mer om hur man ska placera ut sina högtalare, vilka högtalare man bör investera i samt hur man bygger sin egen hemmabio, kan man hitta massor av användbar information på nätet. Det finns flera olika metoder för att placera ut sina ljudkällor, den vanligaste är Dolby 5.1 surround. Denna metod innebär att man placerar ut två högtalare i bakre delen av rummet, tre högtalare i främre delen och en bashögtalare. När det handlar om surroundljud så är varje enskild ljudkälla unik. En annan, lite mindre vanlig, metod är 7.1 Surround. Där placerar man ut två högtalare bak, tre i främre delen av rummet, en bashögtalare och dessutom en högtalare på vardera sida av rummet. Ytterligare en metod för att placera ut ljud är samma som 7.1 fast man adderar ytterligare en bashögtalare. Dessa typer av surroundljud fungerar utmärkt till både musik och till filmvisning.Kommer Oculus Rift att revolutionera surroundljudet 2

 

Används till mer än biosystem
Första gången som surroundljud användes var på 1940-talet. Ljudet skulle vara till Disney-filmen ”Fantasia” och det skulle låta som att ett bi flög omkring i salongen. Tyvärr var detta ingen lyckad föreställning, men det väckte åtminstone intresse för ett uppdelat ljud. Det allra vanligaste är att surroundljud används i biosalonger, men det finns faktiskt fler användningsområden. Surroundljud är en viktig källa när man ska anordna konferenser, konserter och teatrar, för att nämna några.