Det går att investera tusentals kronor i elektronik och prylar, men när det slutgiltiga omdömet om ljudkvalitén ska fällas är det ändå andra orsaker som spelar in också. En av dessa viktiga faktorer är akustiken. Det är akustiken som avgör hur rummets karaktär blir i ett ljudavseende. Mycket av akustiken är redan förbestämd beroende på rummets form, så såvida du inte bygger ditt eget hus så finns det inte så mycket att göra åt just det. Storleken på rummet påverkar givetvis akustiken, liksom takhöjden. Sådana faktorer får du helt enkelt räkna med och hoppas att de är till din fördel.
Det finns dock mycket annat som du kan göra för att få en bättre akustik. Ljud studsar mot hårda ytor, så om du vill ha ett mer dämpat ljud rekommenderas du att installera någon form av ljuddämpare längs väggarna. Det kan vara någon form av mjukare material – skumgummi är vanligt för att se till att det inte blir ett ekande ljud. Det kan dock vara bra att komma ihåg att ljudnivån därmed kommer att vara längre, vilket innebär att om volymen inte är tillräckligt hög kan du få problem med att höra ljudet.
Låg ljudvolym är inget problem om du har dyra högtalare som du kan skruva upp, men det kan vara en faktor att ha i åtanke. En positiv sak med ljudisolering är också att det dämpar oväsen till andra delar av huset, vilket är bra om du delar lokal med andra – som ett tv-rum bredvid ett sovrum, exempelvis. En annan faktor som påverkar ljudets kvalitet är hur rummet är byggt. Vissa konstruktioner dämpar nämligen ljud medan andra förstärker dem. Det kan vara svårt att veta vad som är det bästa materialet för att få fram rätt ljud, så rekommendationen är att testa dig fram. Genom att prova olika metoder och utrustningar kan du själv höra det som du tycker bäst om.
Om du vill ha experthjälp utifrån kan du alltid höra av dig till någon som jobbar med ljud professionellt. Ljudtekniker och försäljare av stereoutrustning är två exempel på människor som har bra koll på vilken akustik som passar bäst för dina ändamål. Bra akustik kan nämligen skilja sig åt beroende på om du ska spela rockmusik eller lyssna på ljudböcker, vilket gör ljudupplevelsen väldigt individuell.